PILATES STUDIO

Pilates je program vežbanja koji je osmislio Joseph Pilates početkom 20.veka. Zbog svojih prvobitnih upražnjavanja u terapeutske i korektivne svrhe, a kasnije i kao dopuna treninzima za sportiste i plesače, primenjiv je na svima, bez obzira za uzrast i fizičke sposobnosti. Program je niskog intenziteta. Ukljucuje veliki broj motoričkih sposobnosti:
Snagu mišica, posebno u smeru njegovog izduženja prilikom ekscentrične kontrakcije, što čini mišice vretenaste i oblikovane. Iako uključuje angazovanje svih mišićnih grupa, akcenat je na jačanju centralnog dela tela, trbušnih i leđnih mišića. Jačanjem ovih posturalnih mišića, zaduženih za uspravan stav i pravilno držanje tela, obezbeđujemo i čvrst omotač organima smeštenim u trbušnoj duplji.
Kontrolom izvođenja pokreta koji nisu nagli i energični, ne samo da obezbđjujemo pravilnu tehniku izvođenja same vežbe već i izbegavamo povrede, osvešćujemo delove tela koje naročito treba angažovati. Kompleksnijim i motorički zahtevnijim vežbama radimo i na usavršavanju koordinacije, koja je najviše povezana sa centralnim nervnim sistemom, pa i sam trening nije potpuno mentalno rasterećenje, već naprotiv, jedan trening pilatesa zahteva veliku koncentraciju. Pravilnom disanju, koje je jako bitno u celom procesu, posvećuje se velika paznja. Unapređenjem fleksibilnosti, koja određuje amplitudu pokreta, smanjujemo rizik od povreda i na treningu i u svakodnevnom zivotu i povećavamo pokretljivost.
Zagrevanjem na početku jednog treninga pilatesa, prvenstveno se teži upravo povećanju pokretljivosti, vežbama gipkosti, ali i vežbama balansa budimo misiće satabilizatore koji uspostavljaju ravnotežne položaje. Cilj nije povećati puls, kao u većini programa, jer trening nije visoko intenzivan.

Zagrevanje traje od 5 od 8 minuta.
Glavni deo časa traje 45 minuta i sačinjen je od vežbi snage i fleksibilnosti.
Završni deo treninga koji traje od 5-8 minuta posvećen je rastezanju mišica, pretežno onih koji su se najviše angažovali na tom treningu.
Vežbanje na pilates spravama:
– Reformer
– Wunda chair
– Spine corrector
Pored povećane udobnosti i potpore koje sprave pružaju, one omogućavaju i vežbanje sa opterećenjem (prve dve sprave), koje može biti usmereno u pravcu misićnog delovanja pa pružati pomoć prilikom izvođenja određene vežbe, ili otežati misićni rad. Veće opterećenje na ovim spravama neće uvek značiti i da je vežba teža iliti da se mora uključiti veća snaga mišića.
Pogodne su i za osobe sa raznim deformitetima, pa se ovakav način vežbanja preporučuje i takvim osobama, jer i najmanji deformitet remeti statiku celog tela. Disciplina prilikom izvođenja vežbi na treningu u ovom programu izdvaja pilates od ostalih programa vežbanja, takav pristup uči nas unapređenju ne samo fizičkih sposobnosti, već celokupne ličnosti. Ako je pravilnost tehnike najveći cilj same vežbe, a unapređenje velikog broja motoričkih sposobnosti cilj jednog programa, za pilates možemo reći da je jedan od najfunkcionalnijih programa ikada osmišljen.